IMG_4099

Barnasinne, skämmigt eller tillgång?

Man måste vara seriös.
Inte flumma till det när det är allvar på gång, som när man ska lära sig saker som sedan ska mätas, analyseras och värderas.

Särskilt till åren komna personer,som vill larva till det, är inte svåra att uppfatta som patetiska eller åtminstone rörande barnsliga. Det beror på åldern, skulle jag vilja säga. För en medelålders tjänsteperson, till exempel, må väl vara barnslig, ha barnasinnet kvar, på den årliga personalfesten. Men att se vederbörande alltjämt i ett barnasinnligt tillstånd resten av året på arbetsplatsen kan bli direkt förgörande för den stackars
tjänstepersonen.

För på jobbet gäller ansvar. Och ansvar är allvarligt. I förskolan och skolan gäller också ansvarsfullt allvar för både stora och små. Ett allvar som ska kunna mätas för att underhålla konkurrens och nationalekonomiska frågor, och sånt är inte att leka med. En kombination av teknologisk utveckling och möjligheten att ge utlopp för barnasinne (oavsett ålder) är som bekant redan på gång. Det är den digitaliserade barndomen eller, varför inte, barnsligheten där man inte behöver bli synlig och kan få fritt spelrum med hjälp av alias (så man slipper ange ålder). Barnasinnet bevaras intakt, men avslöjas inte fysiskt.

Men varför denna omväg till att få vara människa fullt ut, hela livet? För varje levnadsår jag lägger till min personliga erfarenhet blir barnasinnet allt viktigare att bevara. Förmågan att leva sig in i situationer, förmågan att fantisera kring problem och deras lösningar, glädjen att kunna föreställa mig och på ett lekfullt sätt kunna förställa mig när det är läge... Och då under alla årets dagar.
I mötet med andra människor,stora som små, törs jag bjuda på det infantila och det barnsligt logiska eftersom kommunikationen mellan oss då blir mer levande och givande. Det slår nästan aldrig fel.

Förutsättningen att kunna bevara barnasinnet måste ändå vara tillåtelsen för barn och vuxna att använda sina sinnen, ta plats, leka det logiska, öka förståelse och mötas i generationsövergripande samförstånd, de som hållit just barnasinnet levande.
Det fysiska.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv