IMG_4099

Chinaschack blir klimatfråga

Vi ska spela chinaschack. 
Hon är fyra drygt och jag mycket, mycket äldre.

Spelet är nyinköpt och ligger välförpackat i en färgglad kartong. Botten av kartongen är täckt av frigolit och själva spelbrädan är inbäddad i seg plast. Den plastinbäddade spelplattan är lätt att lyfta ur, men hon vill också ha upp frigolitskivan, den som fyller ut kartongen så att innehållet inte skramlar. Kartongen ska vara tom innan vi börjar spela. Jag tycker att det är onödigt eftersom det inte finns mer att hämta än spelbrädan och pjäserna i fyra olika färger. Tiden går innan vi ska komma igång med själva spelandet. Jag säger ingenting medan jag behåller otåligheten för mig själv.

Snart står det klart att frigoliteskivan avgjort är intressantare än själva spelet. När den ska plockas upp ur kartongbotten går den sönder, faller i bitar, smulor...

Hon ser först lite besviken ut, men bara lite. Med en kantig bit i handen förklarar hon istället att det är ett isberg. Och såna finns där isbjörnar och pingviner finns. Jag håller med och berömmer henne för hennes kunskaper.
- Men isbergen rinner iväg, för det har jag sett på tv, informerar hon medan hon smular loss några bitar ur sitt frigolitisberg.Och då DRUNKNAR isbjörnarna.
- Tror du inte att dom kan simma då, undrar jag skonsamt.
- Joo. Dom är jättebra på att simma, blir det korta svaret.
- Men, undrar jag vidare, då drunknar dom ju inte...
- Nää.
- Vet du varför isbergen rinner iväg då? Min fråga är självklart av det avancerade slaget.
- För att det är för mycket is och då rinner några iväg. Hon bryter loss ännu ett isberg ur kartongbotten.
- Vet du vad som händer när isen smälter? Som på våren, du vet... när man kan hoppa på isen som ligger på vattenpussar till exempel?
Hon gapskrattar.
- Pussar, heter det väl inte heller! Hon smular loss några bitar till av sitt nya isberg och blåser smulorna över bordet.
- Nej, jag menar vattenpölar förstås, korrigerar jag mig. Vet du vad isen blir då, när man har hoppat på den och den ligger på vattnet och solen skiner..?
- Då blir det mera vatten, förklarar hon tålmodigt. Då blir det så mycket så det rinner ÖVER!
Och det blir ISKALLT!
Jag gör en gest för att göra jämförelsen med alla frigolitsmulor som nu har svämmat över på bordet.
- Sån här översvämning kan det bli, sammanfattar jag. Ska vi spela nu?
- Nää, för jag måste rita en isbjörn.

Chinaschacket ligger kvar i sin obrutna plastförpackning. Nu är det dags för isbjörnars liv och leverne.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv