IMG_4099

"Barn gör som vuxna gör" (eller som vuxna önskar att barn gjorde)

För en massa år sedan skapade Trafiksäkerhetsverket en slogan - "Barn gör som vuxna gör" med syftet att goda vuxenförebilder i trafiken skulle kunna förebygga trafikskador och skapa trafikvett tidigt hos barn.

När det gäller trafiksäkerheten kan möjlgen en smart slogan som denna ha lett till efterföljelse bland vuxna. Detta, tillsammans med ytterligare smart kampanjande och metodåtgärder, kan på så sätt ha bidragit till djupare insikter hos barn om beteende och självkännedom.

Om det är så att vuxna gärna låter sig idealiseras som förebilder, så vore det kanske ingen dum idé att ständigt påminna om deras stjärnstatus. Ytterligare en god idé skulle kunna vara att starta ett decennielångt projekt på barnens arbetsplatser i förskola och skola med syfte att få barn att inse möjligheten att de också kan nå stjärnstatus som vuxna och då i andra barns ögon... och så vidare...

Då skulle till exempel ordningsregler, konsekvenstrappor och korrigeringar omfatta såväl vuxna som barn.  Då skulle man kanske kunna skapa ytterligare en myndighet som skulle heta Skolsäkerhetsverket. Denna myndighet skulle ha som huvuduppgift att formulera och lansera slogans, som i sin tur skulle vara smickrande för alla vuxna att vilja använda. I kombination med ordningsreglerna, konsekvenstapporna och korrigeringarna skulle förskolebarnens och elevernas efterföljelse börja konkurrera ut bestraffningsåtgärder av olika slag. 
Några exempel på Skolsäkerhetsverkets vuxenslogans skulle kunna vara:
 
"Du har fått två öron och en mun. Tänk på det i umgänget med barn!"
"Barn håller upp dörren åt dig när du gör det åt dem!"
"Barn har ingen erfarenhet av att vara vuxen, men vuxna har erfarenhet av att vara barn!"


Som stöd för skolsäkerhetsarbetet skulle barn och elever i sina rådslag såsom klassråd och elevråd kunna bjuda in vuxna för att framföra sina sina synpunkter/beundran när det gäller förebildsstandarden hos dem. Underlaget för ett framgångsrikt förebildsarbete skulle med fördel redovisas i Skolinspektionens rapporteringar. Kanske skulle sånt här ha betydelse för barns och ungas arbetsplatser.

Finns det möjligen forskning på det?

 

- Om man passar på att träna förhållningssätt medan ljuset fungerar, går det av sig självt om det skulle slockna.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-