IMG_4099

BEDÖMD, BEKRÄFTAD, BEHÖVD... 

...eller inte...

Eller: VEM SKULLE INTE KUNNA BLI SJUK?

Rapporterna duggar tätt om hur ungdomar mår idag. Psykisk ohälsa sägs öka och orsakerna till detta letar man efter. 

Det är i sammanhanget inte långsökt att då efterforska hur det kan ha blivit så här. Ingen vill ju att unga människor ska må dåligt. De ska ju representera framtiden, bli en garanti för att befolka och utveckla en tänkt arbetsmarknad, att bli den äldre generationens omhändertagande vårdare (innan robotarna helt tagit över).


Det finns de som fnyser åt problemet
och menar att "dagens ungdom" är bortskämd, söndercurlad av i sin tur sönderstressade föräldrar och dessutom drabbad av politikernas söndring kring skolans form och innehåll. En marginell grupp - flyktingbarn och ungdomar- har sin egen problematik som nog får vänta med att behandlas till efter valet i september.
     En del kan nog också den digitala tillvaron med sociala medier spela in... Utredningar får tillsättas och forskning inledas eller avslutas...


Det finns de som ännu inte verkar vara medvetna 
om att de växer upp mitt i ett paradigmskifte där världsbilder kolliderar med full kraft, den analoga tiden med den digitla och där den analoga har kommit att representera tröghet och bristande insikter medan den digitala erbjuder obegränsade möjligheter till kunskap, information och desinformation. Det är nu upp till den enskilda att reda ut vad som kan vara av värde för den egna identiteten vad gäller värderingar och livsinnehåll.

"När man tänker på barna..."

... som redan Hasse&Tage skaldade utifrån sin tids reflektioner kan man undra om det finns någon liknande reflektion idag. Kanske saknas det tid för sånt? Kanske sitter både barn, ungdomar och vuxna i samma båt? Kanske lever vi i en tid då anpassning är det nya uppväxtvillkoret - oavsett ålder eller politisk tillhörighet? Oavsett etniskt ursprung och oavsett skolform... Vi ska bli digitala, globalt lojala och individuellt ansvarstagande. Och det är forskning, framstegsindustri som guidar oss.

Så, om vi tänker på "barna"...
...bara helt kort. Hur sjutton ska de tänka? Även om skolan ändrar läroplaner och antalet utbildningsår så befinner de sig, just i detta nu, i valet av vad som kan vara viktigt för dem.

Europas alper och Afrikas huvudstäder, Sveriges statsskick och världsreligionerna, stavningsregler, uttal och grammatik, normer, disciplin och ordningsregler...  Se här, saker att bli bedömd för, skickligheten i den kognitiva förmågan inför en annu inte utstakad, utlovad arbetsmarknad . Bekräftelse och kanske framtida berömmelse  i den analoga tidens tröga världsuppfattning -om än med digitala hjälpmedel.

Bekräftelse, berömmelse och bedömning på den digitala arenan, den generösa scenen som är till för alla bortom tankar på en framtida arbetsmarknad, åtminstone just nu, vem skulle väl avstå möjligheten att få vara med?

Bloggar, poddar, Facebook, Instagram, chatrooms av olika slag är också guider för självförverligande och framtidrömmar. Dessutom erbjuder sociala medier snabbare och mer bekräftande svar än ett svar -genom handuppräckning- från en lärare, till exempel. En fördel med den nya tillgängligheten är att man till och med kan sköta sin utveckling hemifrån, eller varsomhelstifrån, utan att behöva ta sig till skolan.

Här, tyvärr, kan problem börja forma sig. I den analoga världen får man som elev frånvaronotering, bedömning fastställd i form av betyg när det gäller kunskap och färdigeter utifrån den politiskt fastställda läroplanen. Berömmelsen kan upplevas som mycket avlägsen i värsta fall. Det blir tungt. Förväntningar -egna och andras... Vad har allt för betydelse? Egentligen? 

Medan "barna" funderar på detta kämpar de politiska ambitionerna på för att förändra utbildningssystemet i vårt samhällsmaskineri. Den digitala behovsapparaten, å sin sida, ställer välvilligt upp med sina lösningar för en bättre välfärd och snabbt tillfressställda framtidsmål. Men smakar det, så kostar det.


För egen del
nynnar jag dagligen på Sarah Leanders gamla slagdänga  "Det är skönt att man inte längre är ung..."

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-